Vill du ändra på saker men vet inte vart du ska börja? Börja här...

Det är lätt att läsa en lista med tips och tänka “Ja, det låter enkelt”. Men vissa dagar kan det kännas som ett mirakel att du ens kom till jobbet, för att inte tala om att hinna gå på toaletten innan.

Om du försöker ändra din livsstil så att du undviker att bli förstoppad bör det göras i små steg. Förändringarna kommer inte att märkas över en natt, men genom att prova en sak i taget, eller genom att kombinera några förändringar, kommer du snart att ha gett din kropp den knuff den behöver för att komma tillbaka på rätt spår.

Ät mer fibrer

Försök att lägga till något fiberrikt till varje måltid. Byt ut bröd, pasta och ris mot fullkorn och försök äta fem frukter/grönsaker per dag. Lägg till sallad eller grönsaker till varje måltid och frossa i färsk frukt som mellanmål.

Bra mat vid förstoppning:

  • Frukt och grönsaker
  • Fullkornsris
  • Fullkornspasta
  • Fullkornsbröd
  • Fröer
  • Nötter
  • Havre

Ät frukost

En del föredrar att hoppa över frukosten, men om du lätt blir förstoppad bör du se till att få i dig frukost. Frukosten hjälper till att signalera till hjärnan att det är dags att göra plats för ny mat. Detta kallas den gastrokoliska reflexen och gör att det är extra lämpligt att tömma tarmen ungefär en halvtimme efter en måltid.

Prova sorbitol

Sorbitol finns i fruktjuicer och viss torkad frukt, så att småäta torkade aprikoser eller plommon är ett gott sätt att hjälpa till att behålla normal tarmrörelse. Inte för mycket bara, de kan verka snabbt!

Varför inte kombinera alla ovanstående i en förändring och äta en fiberrik frukost med lite torkad frukt? Detta skulle hjälpa dig med nästa råd, vilket är:

Försök att gå på toaletten vid samma tid varje dag

Om du kan hålla tiden, försök att gå på toaletten runt samma tid varje dag. Försök helst att göra det direkt efter frukost. För vissa är morgonens toalettbesök heligt och om man lyckas få i sig frukost kan det få tarmarna att komma in i goda vanor.

Ignorera inte dina behov

Om du har behov av att gå på toaletten, så ska du gå så snart du kan. Vi vet att detta inte alltid är möjligt. Men om du förtränger kroppens signal kan det hända att du slutar känna dig nödig när det väl finns tillfälle. Ta då extra god tid på dig vid nästa toabesök!

Tanken på att använda en offentlig toalett kan kännas som en mardröm, men om du förberett dig med antibakteriella våtservetter så är det förhoppningsvis inte så illa. Att undvika att gå på toaletten kan göra din förstoppning värre, så försök så gott du kan och "bit ihop".

Drick mer vätska

Gamla råd är ofta de bästa, och det ligger viss sanning i rådet att om du inte dricker tillräckligt med vätska och blir uttorkad, så kan förstoppning bli ett av resultaten. Det måste inte vara vatten - juice, te och kaffe är också bra, liksom vattenrik mat såsom frukter och grönsaker.

Om du kan dricka några glas vatten också är det ännu bättre, eftersom för mycket koffein kan göra dig uttorkad och det är inte den effekten du vill ha. Tyvärr räknas inte alkohol, så du kan inte nå upp till din kvot med hjälp av öl och vin...

Motionera

Tycker du att gymmet är tråkigt? Oroa dig inte, det finns många andra sätt att få sin motionsdos. Varför inte gå till parken och sparka lite boll eller gå en rask promenad? Om det får upp pulsen och gör dig lite andfådd så hjälper det dig.

Allt du behöver är 30 minuter per dag, så hitta något du gillar för att få igång magen igen.

Dra ner stressen

Ja, vi vet, om det bara gick! Kom ihåg att det tjänar inget till att bli stressad över att vara förstoppad, det händer oss alla någon gång ibland. Om du är stressad över ditt arbete, prata med din chef om din arbetsbörda eller om det som oroar dig.

Ett delat problem är ett halverat problem, så var öppen med den stress som oroar dig. Prata med dina vänner, din partner eller din familj för att lätta ditt hjärta.

Försök och ta dig tid för avkoppling när du kan, även om det bara handlar om att låsa in dig i badrummet med doftljus, bubbelbad och en god bok eller lyssna på din favoritmusik för att varva ner.

Om du har problem med långvarig stress, ångest eller depression, besök din doktor.

Behandla dina hemorrojder

Aj! Hemorrojder är vanligt så skäms inte över att besöka apoteket för att hitta något som hjälper dig ta bort de smärtsamma symtomen, om de får dig att undvika att gå på toaletten.

Orsaker till förstoppning

Förstoppning är ett vanligt problem med en rad av möjliga orsaker

Läs mer

Tips för att undvika förstoppning

Vill du hålla din mage i trim? Här är några tips

Läs mer