Förstoppning är ett vanligt problem med en rad av möjliga orsaker

Varför är jag förstoppad?

Förstoppning kan orsakas av vissa kost- och livsstilsval, såväl som fysiologiska förändringar och vissa läkemedel.

Ibland är det inte alltid lätt att ana vad som kommer att orsaka förstoppning; och det är inte alltid förutsägbart.

Kost

Det är viktigt att se till att man äter tillräckligt med fibrer - om man inte gör det så kan detta vara anledningen till att man är förstoppad. Öka fiberintaget genom att äta frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn.

Motion

Vi vet att motion är bra för oss, men det är inte alltid så lätt ta sig tid för det, eller hur? Problemet är att ju mer man sitter, ju värre blir det. Motion hjälper tarmrörelserna (peristaltik) vilket kan göra att man behöver gå på toaletten oftare.

Stress

Stress är en vanlig orsak till varför många människor blir förstoppade. Om man har problem med tex. ekonomi, förhållanden eller genomgår en stor förändring i sitt liv kan detta ha en effekt på matsmältningssystemet, precis som långsiktig stress har.

Att gå på toaletten utanför hemmet o ch vid resor

Våra kroppar gillar rutiner. En förändring i den dagliga rutinen kan även påverka toalettvanorna. Om du drar dig för att gå på toaletten tex. på ett flygplan eller under en längre bilresa, kan det vara en orsak.

Förstoppning kan också uppstå när du kommer till nya platser och äter annan sorts mat eller missar att få i dig tillräckligt mycket vätska.

Hormoner

Många kvinnor kan bli förstoppade strax före sin mens varje månad. Om du är en av dem, öka i förväg ditt fiber- och vätskeintag för att försöka undvika det.

Graviditet

Graviditetshormonet progesteron gör att dina muskler slappnar av för att en växande bebis ska få plats - men det saktar också ner de muskler som driver på maten. Järntillskott och det faktum att en växande bebis tar upp plats i din mage kan också orsaka förstoppning.

Prata med din läkare innan du tar någon behandling om du är gravid eller ammar.

Klimakteriet

Hormonförändringar under klimakteriet, och åren innan, kan leda till förstoppning.

Att bli äldre

Med stigande ålder blir tarmrörelserna långsammare, vilket gör att det tar längre tid för maten att passera. Det är också mer troligt att du rör dig mindre än tidigare eller att du behöver ta något läkemedel.

Läkemedel

Förstoppning kan vara en bieffekt av vissa läkemedel, inklusive:

  • Smärtlindring som innehåller kodein eller morfin
  • Antacida som används för att behandla matsmältningsproblem
    (särskilt om de innehåller aluminium)
  • Järntabletter som tas vid järnbrist och anemi
  • Vissa sorters blodtrycksmedicin
  • Antiepileptiska behandlingar
  • Läkemedel för behandling av Parkinsons sjukdom

Läkemedel mot förstoppning

Be din läkare eller apotekspersonal om råd om du får förstoppningsproblem efter du påbörjat en nytt läkemedel. Du ska aldrig ändra receptbelagda läkemedel utan att först prata igenom det med sjukvårdspersonal.

Orsaker till förstoppning

Förstoppning är ett vanligt problem med en rad av möjliga orsaker

Läs mer

Tips för att undvika förstoppning

Vill du hålla din mage i trim? Här är några tips

Läs mer