Våra kroppar är känsliga och påverkas lätt av vaneändringar, stress och oro. Om du märker att du blir förstoppad när du är stressad, så är du verkligen inte ensam.

Om du har varit väldigt stressad inför en speciell händelse, som ett bröllop eller en anställningsintervju, så kan du också bli lite förstoppad. Denna typ av förstoppning brukar försvinna inom några dagar.

Stress och oro skapar kemisk obalans i ditt system vilket kan påverka vad som går igenom ditt matsmältningssystem.

Ibland kan saker som att vara upptagen, inte vilja använda en offentlig toalett eller att inte vilja gå på toaletten på jobbet eller på semestern få dig att hålla dig till senare. Tyvärr är det stor risk att du inte längre känner dig nödig när det väl är "läge". Att ignorera behovet att gå på toaletten kan göra att du blir förstoppad, så försök att gå när du behöver.

Kanske känns det lättare att gå på offentlig toalett om du har med dig antibakteriella våtservetter? Kom också ihåg att alla dina kollegor bajsar, du är inte ensam om att göra det på jobbet!

Att oroa sig för att bli förstoppad kan göra det värre - det är en ond cirkel. Vi är alla olika och man behöver inte tömma tarmen varje dag - allt från tre gånger om dagen till tre gånger i veckan är normalt.

Hantera din stress

Alla behöver lite "egentid" så prova ett av våra stressminskningstips:

  • Lyssna på avslappningsmusik
  • Prova yoga
  • Anmäl dig till en rolig motionskurs, som Zumba
  • Njut av ett avslappnande bad
  • Unna dig att gå in i en bra bok eller din favorittidning

Stress på jobbet

Det är lättare sagt än gjort, men försök att begränsa din arbetsstress om du kan. Om du känner dig stressad över jobbet, prata med din chef.

Relationsproblem

Går du igenom en svår period? Att prata med din partner om vad som är fel kan hjälpa, men om du inte klarar det, försök istället att prata med vänner och familj eller prata med en relationsrådgivare. Sopa inte saker under mattan.

Irritabel tarm (IBS - Irritable Bowel Syndrome)

Om du även har IBS-symptom, såsom magkramper, uppblåsthet och diarré, bör du prata med din läkare eller apotekspersonal.

Depression och ångest

Oro eller ångest kan vara ett symtom på depression så prata med din läkare om du upplever sådana symtom. Din läkare kan föreslå behandling för att hjälpa dig igenom de problem som skapar ångestkänslorna.

Orsaker till förstoppning

Förstoppning är ett vanligt problem med en rad av möjliga orsaker

Läs mer

Tips för att undvika förstoppning

Vill du hålla din mage i trim? Här är några tips

Läs mer