Förstoppning är ett vanligt problem hos barn

Ja, barn och t.o.m. bebisar kan också bli förstoppade. Det är ett vanligt problem. Om du tror att ditt barn är förstoppat ska du prata med sjukvården.

Kost

Kosten kan påverka barn, precis som hos vuxna. Äldre barn behöver tillräckligt med fibrer för att se till att de går på toaletten ofta.

Potträning

Om ett barn känner sig stressat över att gå på pottan/toaletten kan det ofta leda till förstoppning. Låt dem prova själva så ofta som möjligt, och undvik att "gå runt dem", vilket kan göra dem ängsliga.

Toalettvanor

En del barn kan utveckla fobier för att använda toaletten, speciellt på skolan. Om ett barn ignorerar känslan av att behöva gå på toaletten kan det bli mer smärtsamt när de verkligen behöver gå, vilket i sin tur kan leda till att de håller sig ännu längre. Försök att hålla ett öga på tecken, t.ex. att de behöver toaletten direkt när de kommer hem.

Hur man upptäcker förstoppning hos barn

Bortsett från de uppenbara tecknen, som att inte ha regelbunden avföring, kan barn även ha andra symtom på förstoppning, inklusive:

  • Brist på aptit

  • Brist på energi

  • Irriterade, arga eller olyckliga

  • Illaluktande gaser

  • Magknip

Om du är orolig över din bebis eller ditt barn vad gäller förstoppning ska du vända dig till sjukvården. De kan ge råd om den bästa behandlingen.

Läs mer om barn och förstoppning på 1177.se

Orsaker till förstoppning

Förstoppning är ett vanligt problem med en rad av möjliga orsaker

Läs mer

Tips för att undvika förstoppning

Vill du hålla din mage i trim? Här är några tips

Läs mer