Förstoppningsproblem är vanligare hos kvinnor än män, men faktiskt är det så många som var femte man som säger sig ha lidit av förstoppning och/eller hård mage under ett år. Precis som för kvinnor påverkar förstoppningsproblemen livskvaliteten negativt. Våra undersökningar visar faktiskt att förstoppningsproblem har en mer negativ inverkan på vardagen hos män än hos kvinnor!

Källa: Markandsundersökningar genomförda av Augur 2012-2013 på uppdrag av Boehringer Ingelheim AB.

Det kanske inte finns någon tydlig orsak, men möjligen kan det vara en ledtråd om man...:

Inte äter tillräckligt med fibrer

Vi vill inte tjata om matvanor, men en fiberfattig kost kan ge förstoppning. Få i dig mer fibrer genom att äta frukt och grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter.

Inte motionerar tillräckligt

Man måste ut och röra på sig. Ju mer man sitter still desto värre kan det bli.

Är stressad

Känner du dig stressad? Det kan påverka magen. Om man kämpar med ekonomiska problem, relationer, eller stress på jobbet kan det ha som följd att man får problem med matsmältningen. Samma sak med långtidsstress.

Reser

Våra kroppar gillar rutiner. En förändring i den dagliga rutinen kan även påverka toalettvanorna. Om man stressar över att gå på toaletten under en längre resa, eller reseschemat tvingar dig att förtränga behovet, kan det vara en orsak. Nya platser, äta annorlunda mat eller att bli uttorkad när man är utomlands kan allt leda till att man blir förstoppad.

Blir äldre (och klokare!)

När man blir äldre fungerar kanske inte tarmmuskulaturen lika bra som förr, vilket betyder att det tar längre tid för maten att passera genom tarmkanalen.

Medicinerar

Förstoppning kan vara en biverkan av vissa mediciner, inkl smärtstillande, blodtrycksmedicin och antacida.

Om man blir förstoppad efter att man börjat med en ny medicin ska man prata med sin läkare eller apotekare. Men ändra inte doseringen, eller sluta inte ta din medicin utan att först prata med sjukvården.

Vad kan jag göra?

Ändra din livsstil

Det första du bör göra är att (ärligt) se över din livvstil. Kan du göra några förändringar, små eller stora. Följ våra kost- och livsstilstips för att ta reda på hur du kan förbättra din dagliga rutin. Du måste inte bli långdistanslöpare eller äta sallad till middag varje dag!

Om en livsstilsförändring inte gör någon skillnad och du fortfarande har hård mage och obekväma toalettbesök, eller är helt förstoppad, kan förstoppningen behandlas med ett receptfritt läkemedel.

Förstoppning kan i mycket sällsynta fall även vara ett symtom på en blockering i tarmen. Om man har magsmärtor eller har blod eller slem i avföringen ska man omedelbart kontakta läkare.

Förstoppning enbart är inte ett tecken på tarmcancer men om man upplever ovanliga eller oväntade förändringar måsta man kontakta läkare. Även om man känner sig obekväm att prata om det, är det viktigt att att bli undersökt av en läkare.

Orsaker till förstoppning

Förstoppning är ett vanligt problem med en rad av möjliga orsaker

Läs mer

Tips för att undvika förstoppning

Vill du hålla din mage i trim? Här är några tips

Läs mer