Kraften bakom tarmarna | Förstoppningshjälpen

Vårt matsmältningssystem har utvecklats över tiden tillsammans med resten av kroppen, men det matchar inte alltid sättet vi lever på idag. Många av oss äter utan att tänka, mellan möten eller skolaktiviteter. Vi tar en bit i farten eller en smörgås vid skrivbordet, tycker att vi har mättat vår hunger och att vår kropp ska ta hand om resten. 7 av 10 svenskar lider av magproblem. När matsmältningen inte fungerar smidigt undrar vi varför. De flesta av oss tror att vi inte kan hantera dessa problem utan att träffa vårdpersonal, men det finns mycket vi kan göra själva.

Att förstå hur vårt matsmältningssystem fungerar - hur magen reglerar våra hormoner, vårt humör och vårt immunförsvar - kan hjälpa oss att utveckla dagliga strategier för att bättre ta hand om oss själva.

Nästan dubbelt så många kvinnor lider av matsmältningsbesvär varje vecka jämfört med män
62% av befolkningen världen över drabbas av matsmältningsbesvär såsom förstoppning, dålig matsmältning eller diarré minst en gång per år
95% av serotonin, ett viktigt humörpåverkande hormon, produceras i tunntarmen
70% av vårt immunförsvar finns
i våra tarmar

Hälsosam tarm, hälsosamt sinne

För många av oss betyder "matsmältning" helt enkelt mat som passerar genom vår mun och ner i magen. Men det är en komplex process som tjänar kroppen på olika sätt. Vårt matsmältningssystem bryter ned mat och vätskor i sina kemiska beståndsdelar och bestämmer sedan hur de ska användas. T.ex. om de absorberas som näringsämnen för energi eller om de används för att bygga och reparera celler. Faktum är att vårt matsmältningssystem också kan kallas vår "andra hjärna" och har en enorm effekt på vår kropps funktion.

Tänk på det... har du någonsin känt fjärilar i magen? Detta tyder faktiskt på den direkta effekten hjärnan har på mage och tarm. Kommunikationssystemet mellan din tarm och hjärna kallas ”tarm-hjärna-axeln”. Tarm-hjärna-axeln utvecklas under de första tre åren av livet, varefter den påverkas av kost, medicin och livsstilsfaktorer. 95% av serotonin, ett viktigt humörpåverkande hormon, produceras i magen. Matsmältningsstörningar kan alltså vara orsaken till eller effekten av ångest, stress eller depression. Man tror också att våra tarmbakterier kan påverka vår hjärna.

En stor del av ditt immunförsvar finns i tarmen

Förutom en stark koppling mellan hjärnan och tarmarna finns 70 % av vårt immunförsvar i tarmen och behöver ett hälsosamt och regelbundet födointag för att stötta vår övergripande hälsa. Det finns hundratals bakteriearter och mer än 100 biljoner bakterier lever i vår tarm. Tillsammans med svamp och virus utgör dessa bakterier ”tarmmikrobiomen”. Bakterier i vår tarm har varit föremål för en stor mängd forskning. Vårt matsmältningssystem fungerar optimalt när det finns en balans mellan bra och dåliga tarmbakterier. Vetenskapliga bevis visar nu att den typ av mat du äter bestämmer direkt nivåerna av vissa bakterier i din tarm. Därför kommer den mat du väljer också kunna påverka ditt immunförsvar. En balanserad kost av bl.a. grönsaker, fullkornsprodukter, torkad frukt kan stötta vår hälsa och vårt välbefinnande.

Din lever är ditt kraftverk

Många inser inte att levern är en integrerad del av matsmältningssystemet. Fastän vi äter mat så absorberar inte vårt matsmältningssystem mat - det absorberar näringsämnen. Vår mat måste brytas ner i näringsämnen, som bearbetas och avgiftas av levern. Därför påverkar vår kropps förmåga att smälta mat direkt leverns roll i matsmältningen. Som det näst största organet i kroppen bryter levern ner ämnen såsom fet mat, alkohol och läkemedel, samt lagrar och återvinner näringsämnen och gör maten lättsmält. Det som kan förvåna dig är att även om du förlorar upp till hälften av din lever så kan den regenereras helt. Ju mer vi vet om vår kropp och hur vårt matsmältningssystem fungerar, desto bättre vi kan behandla och påverka på det. Att förstå vetenskapen bakom våra kroppar kan hjälpa till att förklara fysiska och emotionella känslor och göra det möjligt för oss att ha mer kontroll över våra hektiska liv.

Roliga fakta om matsmältning

  • Det tar 24 till 72 timmar för maten att förflytta sig genom vårt matsmältningssystem
  • Var 6: e månad producerar vi vår kroppsvikt i avföring
  • Den karaktäristiska bruna färgen på vår avföring kommer från gallan som produceras i levern
  • Matsmältningssystemet är över 7 meter långt

Orsaker till förstoppning

Förstoppning är ett vanligt problem med en rad av möjliga orsaker

Läs mer

Tips för att undvika förstoppning

Vill du hålla din mage i trim? Här är några tips

Läs mer