Så här fungerar matsmältningen
Matsmältningen
är den livsviktiga process som håller oss friska och aktiva. Den tillför kroppen all den näring vi behöver dygnet runt – oftast utan att vi är medvetna om det. Att tugga och svälja vår föda är bara början. I varje steg skiljs viktiga näringsämnen från slaggprodukterna vilka slutligen avlägsnas från kroppen när vi går på toaletten.
Hur maten färdas genom din kropp.
Längs mag-tarmkanalen finns speciell muskulatur. Dessa samverkande muskler dras samman i vågliknande rörelser som blandar maten med kroppens mag- tarmsafter samtidigt som innehållet förs framåt. Muskulaturens vågliknande rörelser kallas ”peristaltik”. Peristaltiken transporterar födan längst matstrupen (1), in i magsäcken (2), genom tunntarmen (3) och slutligen också genom tjocktarmen (4).
Att svälja.
Födan börjar sönderdelas redan när vi tuggar och sväljer maten och när vi dricker. Fastän vi med vilja kan påbörja en sväljning, så kan vi inte avbryta den eftersom den, och resten av matsmältningen, fortgår automatiskt. Matstrupen är det rörliknande organ genom vilket maten transporteras vidare till magsäcken.
Magsäcken.
I magsäcken blandas föda och vätska med magsaft. Magsaften, som är mycket sur, underlättar sönderdelningen av födan vilket behövs för att näringsämnen ska kunna absorberas. Muskulaturen i magsäckens nedre del underlättar matsmältningen ytterligare genom att blanda födan med magsaften. Innehållet i magsäcken töms successivt ner i tunntarmen.
Tunntarmen.
Det är i tunntarmen som det mesta av födans näringsämnen tas upp. Innehållet pressas genom hela tunntarmen av peristaltiken, de vågliknande muskelsammandragningarna. Ett flertal olika magsafter tillförs vilka fortsätter spjälkningen av födan till de olika beståndsdelar som kroppen behöver. Dessa absorberas genom tunntarmens vägg in i blodomloppet. Det som blir kvar förs sedan vidare till tjocktarmen där resterande näringsämnen tas tillvara och överskottsvatten avlägsnas.